Informacje_i_wydarzenia
Warsztaty czekoladowe
27 lutego 2020 r. uczniowie naszej szkoły z klas I-III mieli szczególną okazję uczestniczyć w warsztatach czekoladowych. Zajęcia te nie tylko przybliżyły dzieciom proces powstawania czekolady, ale także dostarczyły niezwykłych doznań smakowych oraz zapachowych.
Uczniowie mogli własnoręcznie rozłupać ziarna kakaowca, następnie dokładnie je zmiażdżyć w solidnym kamiennym moździerzu tak, jak to jako pierwsi czynili niegdyś Indianie. Mogli powąchać masła kakaowego, rozpuścić je, następnie przyglądać się jak z tego wszystkiego powstaje płynna ciemna substancja i w końcu wypić prawdziwą gorącą czekoladę.
Dodatkowo uczniowie wysłuchali niezwykle ciekawej historii o tym, jak czekolada i zwyczaj jej picia przywędrował do Europy, kto jako pierwszy wpadł na pomysł, aby ją sporządzić i kosztować. Na koniec uczniowie mogli obserwować jak pitna czekolada przeradza się w wyśmienite czekoladowe serduszko, które pięknie zapakowane stało się niezapomnianą pamiątką, którą dzieci mogły zabrać ze sobą do domu, a tym samym stać się może prezentem dla najbliższych.
Warsztaty były prowadzone przez p. Arkadiusza Dziczka, który w naszym regionie warmińsko-mazurskim jest jedynym producentem tak wyśmienitej słodkiej przyjemności.
opublikowano: 2020-03-05, © Magdalena Urbanowicz,
ostatnie artykuły z tego działu:
- Wycieczka w góry
- Gra terenowa „50”
- Ostre cięcie. Zastosowanie piły taśmowej do drewna
- Organizacja pracy Przedszkola Samorządowego w Reszlu
- „ZOSTAŃ MISTRZEM PIĘKNEGO CZYTANIA” - rok 2020 Konkurs czytelniczy
- Spotkanie autorskie z Panem Poetą
- Wszechstronny rozwój przedszkolaka szansą na sukces
- Głośne czytanie w cieniu drzew
- Jesienna wyprawa do lasu
- Zajęcia sensoryczne dla przedszkolaków zorganizowane w ramach projektu „Wszechstronny rozwój przedszkolaka szansą na sukces”
- dalej...