Wydarzenia_szkolne
Od ziarna do chleba
W dniu 27 września 2013 roku uczniowie klas trzecich z SP nr 3 mieli okazję od kuchni poznać zawód młynarza. A wszystko to za sprawą wizyty w młynie w miejscowości Grodzki Młyn.
Uczniowie z ogromnym zainteresowaniem słuchali opowieści właścicieli młyna o tym, jaką długą drogę musi przebyć ziarno, aby trafiło na ich stół w formie świeżego pieczywa. Mieli możliwość obserwacji całego procesu mielenia zboża, a także zobaczenia maszyn, w których ten proces się dokonuje. Uczestnicy wycieczki mogli też zobaczyć jak wyglądają ziarna pszenicy i żyta oraz skosztować, jak smakują poszczególne gatunki zbóż. Wszyscy mogli wziąć garstkę tego zboża, które im najlepiej smakowało.
Dzieci obserwowały także pracę młynarza. Przekonały się, że jest ona bardzo ciężka, ale bardzo potrzebna. Być może któryś z chłopców w przyszłości zdecyduje się wykonywać ten stary, ale jakże bardzo potrzebny zawód?
Wizyta w młynie bardzo przypadła naszym uczniom do gustu. Na pewno jej efektem będzie nie tylko wzbogacona wiedza, ale też większy szacunek do chleba, a kanapki nie będą już wyrzucane do kosza.
Dziękujemy właścicielom firmy Młynomag za serdeczne nas przyjęcie i za jakże pouczającą lekcję.
Alina Szmul i Jolanta Wasilewska
opublikowano: 2013-10-01, © Alina Szmul,
ostatnie artykuły z tego działu:
- Misja zdrowie!
- Sprawozdanie z realizacji zajęć w ramach projektu Lekcja o Funduszach Europejskich IX
- SPOTKANIE KLAS ÓSMYCH W RAMACH KAMPANII BIAŁA WSTĄŻKA
- ANTYBIOTYKI I ANTYBIOTYKOOPORNOŚĆ
- Athletics Challenge 2025 w ZS-P w Reszlu
- XV ŚWIATOWY DZIEŃ TABLICZKI MNOŻENIA W KLASACH IV-VIII
- Zajęcia edukacyjne z orientacji zawodowej klasie 3b
- Sprawozdanie z realizacji projektu Higiena Cyfrowa
- Konkurs biblioteczny
- Półfinał Wojewódzki w Piłce Ręcznej Dziewcząt
- dalej...














